Mitä keinoja laittaa hampaat kuntoon?

Ehkä törmäsit betoniin. Tai purit jääpalaa tai kovaa karkkia. 
Kun ymmärrät ensimmäisen kerran, että sinulla on särkynyt tai rikkoutunut hammas,
se voi olla pelottava hetki. Mutta älä huoli. Hampaasi ja hymysi voi korjata.

Usein näkee paljon potilaita, joilla on hampaat rikkoutunut. Koulutettu ja kokenut hammaslääkäri sekä ystävällinen henkilökunta tietävät, miten käsitellä tällaisia tilanteita

Korjaamisessa voi käyttää korjaavia tai kosmeettisia toimenpiteitä vahingoittuneiden hampaiden korjaamiseksi. Oikea hoito riippuu siitä, kuinka pahasti hampaasi on vahingoittunut. Onneksi sinulla on vaihtoehtoja. Seuraavat edistysaskeleet takaavat, että sinun ei tarvitse elää enää rikkinäisillä hampailla.

Miten eritavoin hampaat voivat rikkoutua?

On olemassa usean tyyppisiä rikkoutuneita hampaita.

 • Murtunut kärki. Kun hampaiden pureskelupinta katkeaa, sitä kutsutaan murtuneeksi kärjeksi. Se ei yleensä aiheuta paljon kipua.
 • Lohjennut hammas. Lohjenneella hampaalla tarkoitetaan, että lohkeena ulottuu pureskelupinnasta pystysuoraan kohti juurta. Varhainen diagnoosi on tässä tapauksessa tärkeä hampaan pelastamiseksi. Jos unohtunut lohkeema jää käsittelemättömäksi, pahenee se ajan myötä ja voi johtaa hampaiden menetykseen. Varhainen hoito on välttämätöntä lohjenneiden hampaiden säästämisessä.
 • Jakaantunut hammas. Jakaantunut hammas on yleensä seurausta pitkäkestoisesta lohkeamisesta. Se on tunnistettavissa säröistä, jossa on erilliset segmentit, jotka voidaan erottaa toisistaan. Jakaantunutta hammasta ei voida korjata ehjäksi.
 • Pystysuora murtuma. Nämä halkeamat alkavat hampaan juuressa ja ulottuvat pureskelupinnan suuntaan. Niillä on vain vähäisiä merkkejä tai oireita. Usein ne havaitaan, kun ympäröivä luu ja ikenet tulehtuvat.

Seuraavaksi kolme menettelytapaa, jotka voivat korjata särkyneen tai rikkoutuneen hampaan. Hammaslääkärisi päättää, mikä seuraavista hoitomuodoista on paras sinulle ja suullesi.

Komposiittisidos

 • Komposiittisidos on tapa korjata pilkottuja, säröille menneitä, romahtuneita, värjäytyneitä, epämuodollisia tai särkyneitä hampaita. Komposiittiliima voi kestää jopa 10 vuotta. Menettelyn aikana puudutusta ei vaadita, ellei liimausta kohdisteta suoraan onteloihin.
 • Hammaslääkärisi karhentaa hampaasi ja laittaa hoitavaa nestettä. Sidos levitetään, valetaan ja tasoitetaan. Sitten komposiittia kovetetaan ultraviolettivalolla. Kun hampaan sidonta on kuivunut, se muotoillaan ja kiillotetaan vastaamaan muihin hampaisiin.

 

Hammaskruunut

 • Jos hampaasi on säreillyt tai sinulla on kipua pureskellessasi tai juodessais, saatat tarvita kruunua. Kruunut ovat yksi yleisimmistä korjauksen hoitomuodoista.
 • Kruunu on “pinta”, joka peittää hampaan ja suojaa sen ulkokuora. Se toimii vahvana peitteenä hampaasi pinnalla. Kun saat kruunun, tämä estää sinua menettämästä hampaitasi. Ilman kruunua vaurioitunut hammas ei pysty kestämään purentapaineita.
 • Hammaslääkärisi toimistossamme käyttää hampaiden väristä posliinia, jotta luodut kruunut näyttävät luonnolliselta. Kruunut luodaan erikseen jokaiselle potilaalle ja ne on tehty vastaamaan sinun hampaitasi täydellisesti.

Seuraavassa kerrotaan, kuinka kruunut on sijoitettu hampaanne:

 • Ensinnäkin hampaat on valmisteltava toimenpiteisiin. Jotkut hammasrakenteet on todennäköisesti poistettava, jotta kruunulla olisi tilaa.
 • Kun hammas on valmis, hammaslääkäri ottaa kuvia hampaistasi, jotka lähetetään laboratorioon ja käytetään pysyvän kruunun tekemiseen. Väliaikainen kruunu toimitetaan tällä välin.
 • Kun pysyvä kruunu on valmis, se asennetaan jäljellä olevaan hammasrakenteeseen.

 

Hammasimplantti

 • Jos hampaassasi on halkeama, joka ulottuu kalkin alapuolelle, hammastasi ei enää voida hoitaa. Tarvitset hampaanpoiston, mikä tarkoittaa, että hampaasi on vedettävä pois. Sen jälkeen voit saada hammasimplantti, jolla korvataan luonnollinen hampaasi.
 • Hammasimplantit korvaavat puuttuvat hampaasi. Ne liittyvät hampainanne juuriin ja ne asetetaan tiukasti leukaluullesi, kestävään tiukkuuteen

Tässä on kuinka hammasimplantti toimii:

 • Yhteensopivat titaaniruuvit asetetaan kirurgisesti leukaluun ja ne toimivat hampainanne väliaikaisesti.
 • Jonkin ajan kuluttua titaaniruuvit luutuvat kiinni juuriisi. Tämä luo tiukan ja vahvan pohjan hammasimplantille.
 • Noin 12 – 16 viikon kuluttua hampaistasi otetaan kuvat, joista tarkastetaan, että hoito toimii niin kuin pitää. Tämän jälkeen implantti asennetaan juurtuneeseen titaaniin.

 

Suomessa hammasimplanttien asennuksesta on kokoajan tulossa helpompi ja edullisempi tapa hoitaa hampaita. Esimerkiksi Hammasklinikka Medident – Thommen Implants asentaa hammasimplantteja kampanjahintaan 1350€. Tämä ei ole paha hinta hammasimplantin asennuksesta.